Göteborgs politikblogg

Lämna in partipiskorna på närmaste återvinningscentral!

Så har då moderaterna lyckats rensa ut ytterligare en ”olydig” riksdagsman. Finn Bengtsson, en av de alliansriksdagsmän som vägrade låta sig behandlas som röstboskap av sin partiledning orkar nu inte längre och kandiderar inte för omval. Tråkigt för svensk politik och för Östergötlands väljare.

I Göteborg tvingades den populäre Martin Wannholt bort efter att genom en smart samverkan med partiet Vägvalet ha gett M ett extra (!) mandat i kommunstyrelsen.

Nyligen krävdes också Liberalernas Birgitta Olssons avgång efter att hon gått emot partilinjen avseende friskolor. Efter intern turbulens fick Olsson stanna kvar i partistyrelsen.

Inom centern väckte det stor uppmärksamhet när riksdagsman Staffan Daniellson utestängdes från centerns riksdagsgrupp efter att medverkat i en SVT-intervju om åldersprövning av ensamkommande. Även i detta fall stoppades utestängningen efter stora interna protester. Det finns några gemensamma mönster i samtliga dessa fall.

  1. Kravet på lydnad mot partilinjen oavsett fråga och oavsett om partilinjen faktiskt representerar partimedlemmarnas önskan.
  2. Kravet på lydnad även om riksdagsmannens väljare tycker annorlunda. En personkryssad politiker bör ju ha frihet att följa sina väljares önskan, annars faller ju idén med personkryss. Och en riksdagsman representerar framför allt väljarna i sin valkrets. Inte sitt parti!

Utan en öppen debatt så kan inte politiken utvecklas. De som medverkar till utestängning, utmanövrering eller till och med mobbing av oliktänkande tar på sig ett stort ansvar för hur svensk politik utvecklas.

Vi ser nu hur S sakta men säkert börjar återta väljare, samtidigt som Alliansens oppositionspolitik är väldigt fokuserad på att berätta hur enormt dåligt allt blivit med S och hur det kommer att bli ännu värre.

Oppositionen måste förstås säga ifrån när regeringen gör fel, men ständigt, och överdrivet – gnäll kommer inte att ge nya väljare. I stället behövs det en frejdig och öppen debatt inom alla Allianspartier för att mejsla fram en politik som kan möta de problem Sverige står inför. En riktig nystart byggd på engagemang och inte på direktiv.

Åtgärd ett är att lämna in partipiskorna på närmaste återvinningscentral – i behållaren för Brännbart.