Göteborgs politikblogg

Wannholt utesluten

Det väntade, men inte helt givna, beslutet från moderaternas partistyrelse kom nu i kväll. Martin Wannholt utesluts.

Alla som arbetat partipolitiskt förstår problematiken i det Wannholt gjorde tillsammans med Vägvalet. Normalt sett är det en rimlig grund för uteslutning. Men bara normalt sett.

Vad moderaternas partistyrelse struntat i är förspelet till den s k kuppen i fullmäktige.

 1. Wannholt var den första politiker med tungt uppdrag som kritiserat Västlänken. Detta sågs inte med blida ögon av moderatledningen i Göteborg som tillsammans med sex andra partier lovat att till varje pris försvara och genomföra Västsvenska paketet. Här startade den systematiska utmanövrerineng av Wannholt.
 2. Pga av sin öppna kritik av Västlänken fick Wannholt oerhört mycket stöd i valet. En rimlig bedömning är att Wannholt personligen drog in röster motsvarande 2-3 extra mandat för moderaterna. Detta retade moderatledningen i Göteborg ännu mer, för det satte fingret på hela Alliansens misslyckade opinionsbildning kring Västsvenska paketet. Wannholt måste bort.
 3. Som straff för sin kritik av Västlänken sparkades Wannholt som kommunalråd av M. Dessutom med krystade motiveringar av karaktären ”jämn könsfördelning”.

Moderatledningens plan var att Wannholt snällt skulle acceptera att strunta i sina väljare och tillbringa de närmaste åren som ”röstboskap” i fullmäktige.

Tack och lov hade Wannholt integritet att följa utslaget i valet och tillsammans med Vägvalet rätta till de misstag göteborgsmoderaterna gjort.

Om moderaternas partistyrelse hade haft en gnutta vilja att rädda moderaterna (och Alliansen) i Göteborg hade man hittat ett sätt att undvika uteslutning. Men man valde, högst medvetet, den hårda linjen. Lojalitet med partiledningen är viktigare än att följa väljarnas val.

Det sätter fingret på problem i moderaterna, men framför allt på en politisk kultur där medborgaren i största möjliga utsträckning skall hållas kvar på åskådarplats utan möjlighet att påverka.

3 kommentarer

 1. Din analys om att lojalitet mot partiledningen är viktigare än lojaliteten mot väljarna är träffsäker. Det är ett grundläggande problem som undergräver tilltron till demokratin. Göteborgs trafikpolitik är en demokratisk härdsmälta.

 2. Det som har hänt Martin i Moderaterna kan ju också hända i ditt egna parti Centern om man inte gör som partiet har sagt att man skall göra.

  Det kunde ha varit du som hade gjort samma som Martin i ditt egna parti och vad tror du hade hänt med dig då!!

  Man skall nog tänka efter vad man skriver istället för att skriva först och tänka sedan på vad man har skrivit.

  1. Jag tycker det är otroligt viktigt att det finns en öppenhet för åsiktsskillnader även inom partier. Det är ju helt orealistiskt att tro att ALLA moderater, eller ALLA centerpartister skall tycka exakt likadant. Och om åsiktsskillnader inte får visas så kommer ytterst få i fortsättningen att vilja vara partiaktiva. Och därmed försvagas demokratin. Många i de grupper som försvarar västsvensk paketet tänker sig inte riktigt för när de kräver ”lydnad” av sina partimedlemmar och manövrerar bort motståndare.

Stängt för kommentarer.