Göteborgs politikblogg

Helt okontrollerad trafikökning!

Siffrorna över trängselpassagerna i maj 2015 (källa: Transportstyrelsen) visar att biltrafiken i Göteborg fortsätter att öka.

Det innebär att två av tre mål med trängselskatten misslyckats, nämligen att minska trängseln och förbättra miljön. Ändå fortsätter Göteborgs kommun och Trafikverket att pumpa ut reklam som påstår motsatsen. med listiga formuleringar skall vi få oss att tro att situationen är under kontroll. Det är den inte.

Trafikutveckling är helt logisk. Genom satsningen på Västlänken har utvecklingen av kollektivtrafiken stannat av och vi har nu sannolikt 20 års stadiga biltrafikökningar att se fram emot. Trafikökningar som drivs av befolkningstillväxten och avsaknad av tillräckligt bra alternativ till bilen. Den tillfälliga nedgången då trängselskatten infördes har försvunnit när människor med lite mer komplexa resbehov (de som har råd) prioriterar tid framför att åka kollektivt. Politikerna i sjupartipakten är helt tysta. Kanske tror de fortfarande att biltrafiken minskar med trängselskatt? Eller så väntar de på ett mirakel?  Kanske tänker man höja trängselskatten ännu mer? Jag vet inte.

Det är hög tid för politikerna i sjupartipakten och kliva fram och förklara hur man skall hantera trafikökningen. Men det blir ju samtidigt ett erkännande av att Västsvenska paketet till stora delar havererat. Och med Västlänken som hämsko så finns inga lösningar för de närmaste 20 åren. Därför tror jag det dröjer lång tid innan Västlänkspolitikerna vågar prata om trafikökningen.

Tack och lov är Transportstyrelsens siffror officiella. Jag fortsätter publicera dem löpande på sidan Statistik.

Trafik Gbg jan-maj

 

———————————————————————————

Vill du ha ett mail när nya inlägg publiceras så klicka här.