Göteborgs politikblogg

Åsiktsförbud för motståndare till Västlänken?

Carin Hjulström är journalist och flitigt anlitad moderator inom näringslivet. Hon skriver idag en debattartikel riktad mot Västlänksmotståndare, som av någon anledning placerats som ett kåseri på GP:s ”Världens gång”.

Hjulströms artikel är kanske det konstigaste jag läst om Västlänken. Argumenten för Västlänken handlar om allt från hur ungdomar använder SMS till USA:s sjukvårdspolitik under Ronald Reagan. Men artikeln är ändå intressant då hennes resonemang är väldigt representativt för maktetablissemanget i Västsverige.

Grundtesen för maktetablissemanget är att ”Västlänken är beslutad”, nu skall vi (ni) prata om annat.” Och jag förstår att ledande Västlänkspolitiker skulle vilja ha lugn och ro. Precis som Hjulström skriver kan det lätt bli en spänd stämning runt fikabordet och middagsbjudningen om inte alla tycker likadant. Politik bör inte diskuteras av gemene man. På middagsbjudningen kan vi prata om vädret, schlagerfestivalen och möjligen fotboll.

Vad som också är typiskt för många ledande Västlänksahängare är att, precis som Hjulström gör, nedvärdera pga av ålder och kön (medelålders män, och äldre i allmänhet, göre sig icke besvär) och att hävda att att Västlänksmotståndarna borde ägna sig åt viktigare saker. Hjulström formulerar detta på pricken i sin artikel:

”Vi har alltså en stor grupp handlingskraftiga mogna män som är beredda att offra tid och energi, och till och med sin heder, för samhällets bästa.

Låt oss bara försöka styra in detta stadens nya gäng på en annan väg. En väg där målet är att göra nytta i stället för att undergräva demokratiska principer, slita sönder partier och förstöra fikapauser och middagsbjudningar.

Låt oss ge dessa halvgoa gubbar en vänskaplig knuff i en gemensam riktning så att de kan göra GOTT för staden i stället för att strö grus och sten på en taskigt underhållen tågräls.”

Så nu vet vi. Västlänksmotståndare är emot demokrati. Men – om det skall skapas manifestationer mot segregation, gängkrig, skjutningar, nyfattigdom och hemlöshet så är det ändå vi Västlänksmotståndare som förväntas ta tag i detta!

Det skulle verkligen behövas fler ”griniga gubbar” på många områden inom Göteborg. Och ingenting hindrar att Hjulström, Hulthén, Ransgård, Trouvé, Odenjung och övriga delar av pakten runt Västlänken själva organiserar manifestationer mot segregation, gängkrig, skjutningar, nyfattigdom och hemlöshet. Detta är ju dessutom politiskt ofarliga frågor, där knappast någon lär säga emot.

Men att försöka tysta debatten om Västlänken genom att hävda att andra frågor är viktigare är inget annat än illa dold härskarteknik.

———————————————————————————

Vill du ha ett mail när nya inlägg publiceras så klicka här.