Göteborgs politikblogg

Det börjar bli dags att tala allvar, även inom partierna!

Vi har haft en folkomröstning om trängselskatt, där en mycket tydlig majoritet sagt nej till denna typ av finansiering. På valsedeln framgick också tydligt att konsekvensen av Nej till trängselskatt är att Västsvenska paketet saknar finansiering och därför i praktiken måste göras om.

Att strunta i ett så tydligt utslag vore en demokratisk katastrof.Man kan dra intressanta paralleller med folkomröstningen 2003 om Sverige skulle införa Euron som valuta eller ej. Denna folkomröstning var formellt sett onödig eftersom Sverige redan hade förbundit sig att byta valuta, i samband med att vi gick med  EU. Men efter att 56% röstade nej valde politikerna att strunta i ingångna avtal med EU och i stället respektera svenska folkets vilja.

På samma sätt måste 57% Nej i folkomröstningen i Göteborg respekteras, även om Göteborgs politiker skrivit på ett avtal.

Jag vill nu se en rejäl debatt inom partierna om både Västlänken och trängselskatten. Och folkomröstningsresultatet.

Det är dags för gräsrötterna inom partierna att göra sig hörda, även om man tvingas gå emot lokala partiledningar!

4 kommentarer

  1. Joakim, vilka kommentarer och vilket stöd får du inom ditt eget parti? Kan du få med dig några till som officiellt visar att man måste tänka om vad gäller VL och nya Götaälvbron?

  2. Detta är en mycket intressant och viktig jämförelse som ingen hittills har noterat .
    Hoppas nu att samtliga partiers medlemmar och styrelser tar upp frågan snarast .

Stängt för kommentarer.